Ard Schenk ‘Schaatser van het jaar’ Award

Er zijn van die momenten in je leven dat je op plekken komt waar je normaal eigenlijk niks te zoeken hebt. Zoals gister. Dan loop je ineens tussen allemaal schaatsers en schaatsters, die er op hun paasbest uitzien en je om je heen kijkt en denkt:”Wat doe ik hier?”.

 

Nou daar kan ik btw snel antwoord op geven. Leo van Vliet, oud wielrenner en o.a. organisator van de Amstel Gold Race, heeft mij gevraagd om Ireen Wust en Sven Kramer namens het Curacao Tourism Board en het Lions Dive Beach Resort, een 10-daagse reis naar Curacao te geven, waarbij ze op het Lions Dive Beach Resort verblijven. En omdat ik vorig jaar de laatste Amstel Curacao Race heb mogen presenteren EN ik van Curacao kom, vond hij het een goed idee om mij te vragen. Met de woorden:”Jij kan als geen ander die prijs lekker op zijn Jasmine’s weggeven”. OK!?!? Wat dat ook mag betekenen, toch fijn dat vertrouwen en de carte blanche hahah..

 

Na wat handjes geschud te hebben, mochten we plaats nemen aan tafel voor het diner. We gaan zitten en de enige die ik herken aan mijn tafel is Sven Kramer. Tjsa, ik ben echt een leek wat schaatsen betreft, maar ik heb niet onder een steen geleefd. Dat goddelijke, gespierde lijf, die volle lippen, die kuiltjes, die kracht en snelheid zijn mij natuurlijk niet ontgaan. En IK mocht hem vanavond een reis naar Curacao geven. Op dat goddelijke lijf mag btw best een kleurtje. Even kijken of Mr. Ijskoning ontdooit onder de brandende Caribische zon. Dushi yu.. Anywayyy…

 

De charmante jongeman naast mij haalt mij uit mijn dagdroom en vraagt of ik ook schaats. Ik spuug bijna mijn wijntje in zijn gezicht van het lachen. “Nou nee hoor”, zeg ik. “Ik kan hooguit wat pirouetjes maken op kunstschaatsen”. Hij ging er van uit dat ik schaatste, want ik had een sportief voorkomen! Hahahaha.. En zijn vrouw Yanna beaamde dat! Kijk, die kan ik in mijn zak steken. Zijn die uren in de sportschool toch niet voor niks geweest. De jongeman in kwestie was btw Douwe de Vries, De nieuwe wereldduurrecord schaatser en hij kreeg die avond ook nog eens een bokaal!

 

Nog zo’n genant moment was dat ik door Leo werd voorgesteld aan dhr. Ab Krook. Hij kwam me vaag bekend voor, maar zoals ik al zei: Jazzy is een Leek wat schaatsen betreft! De beste man is jarenlang coach geweest van Neerlands beste schaatsers. Oepsie… Wat een leuke en lieve man. En wat ziet hij er goed uit voor een man van 70! Nou niet meteen gaan denken dat ik op de versiertour was, maar complimenten mag je altijd geven heb ik geleerd.

 

Goed, ondertussen werden we entertained door Hein Vergeer die de avond aan mekaar praatte en werden er prijzen uitgereikt. MindFuck illusionist Victor Mids nam wat schaatsers in de maling met wat trucjes. Marianne Timmer (wat ziet die vrouw er goed uit zeg!) reikte het beeldje voor de Ard Schenk ‘beste schaatster van het jaar’ award 2014 uit aan Ireen Wust. En Nick & Simon aan Sven Kramer. Nadat ze nog een liedje hadden gezongen op speciaal verzoek van Sven kwam dan eindelijk mijn moment. Leo vraagt nog aan mij:”Weet je al wat je gaat zeggen?”. Ik kijk hem aan en zeg:”Nee”. En op dat moment hoor ik Hein mijn naam roepen. Ik loop naar voren onder daverend applaus (ok, misschien niet daverend, maar gun mij ff mijn moment) en loop het podium op.

 

Daar sta ik dan tussen twee helden! Twee nu al iconen! Wat een eer!! Dat gaat ff 2 seconden door mij heen. En voor ik het weet hoor ik mezelf zeggen dat schaatsers de beste ‘ass’ hebben!? Wat is hun geheim?? Hoeveel squats moet je ervoor doen? Sven reageert daar meteen op door te vragen of ik ook schaats?! Ooooh cheeky Sven….Thank youuu.. Ik grijp die kans natuurlijk met beide handen aan en vraag hem met wie hij naar Curacao gaat?! Hij zegt:”Als ik ga, dan ga ik met mijn vriendin”. Hmmm… Ok Sven! Maar als je een tolk of tourguide nodig hebt, je weet me te vinden.

 

Ik vraag vervolgens aan Ireen:”Vrouw, ff serieus, die billen! Deel ons je geheim, want ik weet zeker dat menig vrouw hier in de zaal graag wilt weten hoe jij dat voor mekaar krijgt”. Na enig geaarzel zegt ze:”Met kilo’s!”. Ik doe squats met kilo’s. Terwijl ik haar vraag hoe ik me dat moet voorstellen, doet ze het een beetje voor. En bedank ik haar voor de tip! Wordt nl mijn next workout in de gym!

 

Nadat ik ze nog een woordje Papiamentu (De taal die op mijn mooie eiland Curacao wordt gesproken) leer (dushi=schatje), gaan we nog ff op de foto en wordt de avond afgesloten met een laatste woord van Hein en begint de borrel. Nou ik kan je 1 ding vertellen, schaatsers zijn echt niet zo koud als ze lijken ;-).